Humane jeugdzorg zonder separeren

“Ik zat in de separeer om rustig te worden maar ik werd alleen maar wanhopiger. Dan heb je iemand nodig die een arm om je heen slaat en gewoon met je praat. Ik werd overspoeld door emoties van diepe wanhoop in een setting waar je er niets mee kunt”

Jij hebt de sleutel

Eva vertelt dit in het boek ‘Jij hebt de sleutel – naar humane jeugdzorg zonder separeren’ dat ik samen met Peter Dijkshoorn, bestuurder van Accare schreef.

In het boek staan verhalen van jongeren, ouders, behandelaars, psychiaters, bestuurders en andere mensen die willen dat er in de jeugdhulp nooit meer gesepareerd wordt omdat het schadelijk en traumatisch is, jongeren zieker maakt en niet hoeft. Het is geen handboek, geen werkboek en ook geen wetenschappelijke publicatie maar een verhaal bedoeld om mensen te inspireren en te motiveren om samen te werken aan humane jeugdhulp zonder separeren.

Separeren gebeurt nog dagelijks

Separeren van kinderen en jongeren in Nederland gebeurt nog dagelijks terwijl het niet hoeft. In Nederland laten enkele jeugdhulporganisaties al langer zien dat er betere manieren zijn om jeugdigen die een gevaar voor zichzelf of de omgeving vormen te helpen. Accare besloot in 2006 als eerste jeugdhulporganisatie om ermee te stoppen.

Nu staan álle jeugdhulporganisaties voor deze uitdaging. Maar hoe doe je dat? Wat is daarvoor nodig? Wie draagt het risico? En welke sleutel heb je als groepsleider, behandelaar, bestuurder, raadslid of wethouder?

In dit boek vertellen betrokkenen van Accare en anderen over hun ervaringen, de tegenslagen en de successen. Het was een intens proces, dat veel heeft gevraagd van alle betrokkenen. Ze hielden het vol door steeds terug te keren naar de overtuiging dat separeren inhumaan en onnodig is. Met dit boek willen ze inspireren en motiveren om samen te werken aan humane jeugdhulp zonder separeren. Het kan!

Jij hebt de sleutel verschijnt eind maart en kan hier gereserveerd worden.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, jeugdzorg en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s