Pleidooi voor een ouderenpardon

Elf jaar geleden vluchtte Astrik uit de voormalige Sovjet-Unie om op kerstavond te arriveren in Nederland.

Ze was 63 jaar toen. Elf jaar lang duurde haar asielprocedure. Ze zat zelfs tien maanden in vreemdelingendetentie maar het lukte de Nederlandse staat destijds niet om haar uit te zetten naar Rusland, waar ze woonde tot haar vertrek. Of naar Armenië, het land waar ze geboren is.

Haar leven is als bladeren door een geschiedenisboek. Haar Armeense grootvader werd vermoord door de Turken in de Armeense genocide. Haar oma vluchtte naar Rusland maar werd door Stalin verbannen naar de kampen in Siberië, waar ze stierf.

Vader vocht tegen Hitler, raakte gewond in Polen, belandde in Moskou in het ziekenhuis waar haar moeder werkte. Soldaat en zuster trouwden en uit dat huwelijk werd Astrik geboren, als enig kind. Haar vader was Armeens, haar moeder Russisch maar ten tijde van het Sovjetimperium was iedereen burger van de U.S.S.R.  Ze groeide gelukkig op. Altijd mensen in huis, eten, wodka drinken en dansen. Trouwen deed ze met een Armeense man, samen werkten ze keihard in hun supermarkt. Samen kregen ze een zoon.

En toen viel het Sovjet-imperium uiteen. Er heersten andere wetten:  ‘Man dood, zoon dood, alles kaput, Russische maffia.’  Astrik was bang dat de maffia ook haar te grazen zou nemen. Veel meer zegt ze niet over de reden van haar vlucht. Met hulp van een mensensmokkelaar belandde ze via Finland in Nederland.

Na elf jaar legaal procederen heeft de Nederlandse staat nu besloten dat ze geen status krijgt. Een ouderenpardon zit er niet in. Een brief van voormalig burgemeester Ton Rombouts om haar op humanitaire gronden toch een rustige oude dag te gunnen, werd resoluut afgewezen. “Onvoldoende schrijnend”.

En nu?

Nu sturen we een vrouw van bijna 75 jaar de illegaliteit in. De noodopvang die de gemeente Den Bosch haar sinds enkele jaren biedt is eindig. Misschien wordt ze opgepakt en moet ze de laatste jaren van haar leven in vreemdelingendetentie doorbrengen. Gedwongen uitzetten zal niet gaan, ze heeft immers geen papieren en Rusland en Armenië zitten niet op haar te wachten.

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s