Thuiszitter (2)

Vandaag heb ik opnieuw overleg gehad om begeleiding, dagbesteding en op termijn een goede woonplek te vinden voor mijn zeer complexe kind.

Een geschikte woonplek voor hem heeft Cello, de grootste zorgaanbieder in deze regio wel.  Echt een plek waar hij helemaal past. Maar helaas, die heeft een wachttijd. Hoe lang? Zeker vijf jaar. Want we moeten bedden afbouwen, en het aantal complexe kinderen groeit maar er komen geen extra plekken bij.
Dagbesteding misschien? Wat betreft dagbesteding: dat moet één-op-één. Daar is de zogeheten VIP-room voor. Maar het probleem is dat de indicatie niet klopt, nog steeds niet. Hij heeft namelijk een ggz-indicatie en dan krijg je geen toegang tot de VIP-Room. Daarvoor moet je VG (verstandelijk gehandicapt) zijn. En dat ‘stempel’ is nog niet gereed.
Wel vreemd, want ik ben juist door de gemeente Den Bosch doorverwezen naar deze zorgaanbieder, met wie een ’heel groot’ contract afgesloten is waardoor zij zeker  ‘alles’ moeten kunnen bieden, zonder pgb.
Logeeropvang misschien, tijdelijk verblijf zoals dat heet? Kan ik dat dan geregeld krijgen? Ook hier een wachttijd, en ook hier het (terechte) antwoord: niet geschikt voor dit kind.
En als het nu echt niet meer gaat dit weekend? Een crisisplek misschien? Die is er nog één in de aanbieding op dit moment. Een bedje op de gang, maar dat lijkt Cello voor een overprikkeld kind (terecht) niet zo’n goed plan. Overigens geen woord van kritiek op de medewerker van Cello, die echt haar best doet en zelfs ter plekke de voicemail van de gemeente-ambtenaar inspreekt om uit te leggen dat diens verwachtingen niet kloppen.

Al zes maanden ben ik bezig tussen gemeente en Wlz om financiering rond te krijgen, zodat we zelf het maatwerk kunnen organiseren. CIZ vond GGz voorliggend, gemeente weigert het persoonsgebonden budget uit te breiden, stelt dat er ‘kaders en regels’ zijn rond persoonsgebonden budget maar weigert al acht weken te vertellen wat die kaders zijn. Waarom?
Ik hoop dat crisisopvang achterwege kan blijven. .. Als er maar goede, passende dagbesteding komt, om te beginnen. Maar zelfs dat regelen is een crime in de regio Den Bosch. Dus hup, nog maar een keertje karten en naar het zwembad.

Waarom maken we het zo ingewikkeld samen? Dat hoeft toch helemaal niet? Als de houding in deze regio zou zijn: we willen dat er goede zorg komt voor dit kind. Maar die houding ontbreekt totaal bij de lokale overheden en de instanties die over het geld gaan. Er is een volstrekt gebrek aan flexibiliteit, lef en creativiteit in de gemeentehuizen. Er ontbreekt een visie op wat we in deze regio willen met complexe jeugd. Ik ken een voorbeeld van een puber die een behandeling van 14.000 euro geweigerd is in deze regio, vond de ambtenaar te duur. Gevolg? Zit nu gesloten in Noord-Nederland. Kosten? Anderhalve ton. Dat is mijn grote angst.

En almaar opnieuw vergaderen en overleggen.

Temporiseer de bezuinigingen in de jeugdzorg in deze regio, hier bezuinigen we harder dan elders. Geef jeugdzorg-organisaties ‘rommelruimte’ van een procent of dertig. Om samen met elkaar te zeggen: voor dit kind is dit nodig en dat gaan we regelen. Nee, hier in deze regio differentiëren we niet meer in tarieven:  vang je als instelling een heel ingewikkeld kind op dan ontvang 37.000 euro. Vang je een kind op dat veel minder complex is, dan ontvang je dat ook. Logisch dus dat er instellingen achterover hangen en passen als het om echt complexe zorg gaat. Maar menselijk en solidair? Nee, dat niet.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s