Thuiszitter

Sinds vandaag heb ik officieel een thuiszitter thuis. Afgemeld bij de leerplichtambtenaar, vrijstelling van leerplicht. Dat is niet iets om vrolijk van te worden als het een kind van veertien betreft.

Niet dat ik ook maar iets te klagen heb over zijn school, het Stedelijk VSO van HUB Noord-Brabant in Rosmalen. Als staatssecretaris Sander Dekker nog een keer een lijst maakt van Excellente Scholen, nomineer ik deze school met stip op één. Wat een inzet en liefde voor kinderen die het écht nodig hebben. 98 procent van de leerlingen daar vindt na afloop van zijn schoolloopbaan een goede plek elders. Dan gaat het om jongeren die heel veel ondersteuning en begeleiding nodig hebben.

Helaas hoort die van mij bij de laatste twee procent. Je zou zeggen, dan zal er vast andere zorg voorhanden zijn, want als het op die Excellente School niet lukt, is het vast nodig om maatwerk te realiseren. De eerste definitie van maatwerk die ik op internet tegenkom: ‘Werk dat precies zo is geleverd dat het naadloos aansluit bij de wensen van de klant’. Iedereen vindt ook dat er maatwerk nodig is voor hem, maar het regelen is een gevecht met Kafkiaanse trekken.

Al sinds de zomervakantie wordt er veel gepraat, onderzocht, geobserveerd en vergaderd. Er zijn weer pakken met papier gemaild, vinkjes gezet (oeps, sorry, vinkje vergeten, weer opnieuw invullen ajb en onderaan de stapel). Er zijn vele lijsten en scores afgewerkt en opgestuurd door allerlei instanties naar allerlei instanties. En iedereen vindt dat er echt NU iets moet gebeuren, maar alleen niet door hen. We hebben bijgehouden met wie en hoe vaak er gesprekken en acties zijn geweest sinds afgelopen zomer. Een impressie:

 • Team Jeugd van de gemeente (3 keukentafelgesprekken over uitbreiding persoonsgebonden budget zonder resultaat en 20 mail- of telefonische contacten)
 • Zorgaanbieder (circa. 20 gesprekken over in te zetten zorg)
 • School (circa 12 gesprekken over aanpak en n.a.v. incidenten)
 • Psychiater (8 gesprekken over medicatiebeleid)
 • GGZ-instelling (circa 8 gesprekken)
 • CCE (voor de echt moeilijke gevallen: 10 gesprekken en onderzoeken)
 • Begeleiders (roosters en dag en door afstemming, 80 contacten)
 • SVB over persoonsgebonden budget (20 contacten)
 • Belastingdienst (2 contacten)
 • MEE, cliënt-ondersteuner  (6 contacten)
 • CIZ (aanvraag Wet langdurige zorg, 5 contacten.
 • VWS (melding casus bij de afdeling complexe jeugd tussen wal en schip, tsja)
 • Per Saldo (met vragen over pgb)
 • Intake nieuwe zorgaanbieders (6 contacten)

Het zou allemaal makkelijker worden, toch?  Met de gemeente als regisseur en éen kind, één plan? En natuurlijk, het ís ook best veel wat er op de gemeente afkomt. Maar in plaats van regie nemen, hoor ik de gemeente al weken herhalen dat er nu ‘gemeentelijke kaders en regelgeving’ zijn, zonder dat helder wordt hoe die eruit zien.

En dan ken ik de weg nog in zorgland……
Ik stel een spoed-opleiding Jeugdzorg & Maatwerk voor, speciaal voor ambtenaren. Ik ken nog een Excellente School die vast een masterclass wil geven. 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie, jeugdzorg, passend onderwijs. Bookmark de permalink .

8 reacties op Thuiszitter

 1. Patricia zegt:

  Pfffffffff bizar he!!!! Wat een lijst….

  Like

 2. Paul Kuenen zegt:

  Tilly,

  Whow wateren verhaal
  Echt te triest voor woorden en inhoud goed weergeven
  Nu snap ik wederom waarom beleid en debiel uit dezelfde letters bestaat.
  Succes met je strijd tegen de burocrstische wanorde.
  Ga zo door en schud alle managers in hun ivoren torens wakker, rammel beleidsmedewerkers wakker en ga met de wethouder langs alle zorginstellingen en zet ze zelf eens met poten in de klei, ook de WMO raad wil dat iedereen effectief aan de slag gaat maar nu de organisaties nog.

  Als je zoon nu een dagbesteding wil dan kan hij altijd langskomen bij De Poort en kunnen wij vanuit Jongerenwerk samen met u kijken wat we kunnen doen.

  Sterkte

  Paul Kuenen

  Like

 3. Lex Hupe zegt:

  Ik zou graag contact met je willen opnemen.

  Like

 4. Lex Hupe zegt:

  Dan is het wel handig als je ook weet hoe: ( 😉 )
  expertise@hartverwarmendwijs.nl
  06 38 67 97 13 Lex Hupe, werkend voor de stichting HARTverwarmendWijs

  Like

 5. jij adviseert een opleiding voor gemeente-ambtenaren. Maar duurt dat niet te lang voor je thuis-zittende kind?
  Ik kan me voorstellen dat je een doener zoekt die de adviezen van CCE gewoon uitvoert in overleg met jou, met een zorgaanbieder in de buurt en met de excellente school en ondertussen de gemeente helpt om de regels te hanteren in de richting die nodig is voor clientgerichte zorg. Dan kan de gemeente al doende leren.
  Die ondernemer neemt jou de sores uit handen. Kan MEE dat niet? Of het zorgkantoor?
  En daarnaast heb je zelf ook ontspanning/ontlasting nodig, lijkt me, zoals dagopvang/zorgboerderij of logeren voor je kind of misschien gesprekken voor jezelf. Ik weet niet of het een troost is, maar je bent niet de enige. Ik spreek veel ouders met vergelijkbare, maar allemaal individuele situaties en jij ook, verwacht ik.
  Gemeente zou in sommige gevallen gewoon moeten luisteren wat er moet gebeuren en dat regelen. Uiteraard zijn er grenzen, maar dat weten de ouders ook wel. Ouders weten het allang, weten wat nodig is en hebben geen puf meer om het allemaal nog een keer uit te leggen aan mensen de regels hanteren en zich gaan bemoeien met de inhoud van de zorg. Dat is echt heel frustrerend.

  Like

 6. Dit is op tilly van uffelen herblogden reageerde:

  Dank voor het delen van dit bericht en dank ook voor de vele reacties.
  Zorg voor onze kwetsbare jeugd en doe dat samen!

  Like

 7. Inke Katoen zegt:

  Nou snap ik het, dat ene loket voor de jeugdzorg en die éne regisseur, dat ben jij zelf Tilly

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s