Tegenkracht

Tijd voor tegenkracht in Toezicht

tilly van uffelen

Hoe borg je als Raad van Bestuur en Raad van Toezicht professionele tegenkracht in je organisatie? Na de vele misstanden in zorg, onderwijs en woningbouw waar bestuurders faalden en toezichthouders tekortschoten, is dat volgens mij één van de cruciale vragen die beantwoord moeten worden door bestuurders en toezichthouders zelf.

De voorbeelden waar het mis ging zijn bekend: Onlangs nog werd helder dat het voormalig bestuur van ROC Leiden onverantwoord en verwijtbaar heeft gehandeld bij twee nieuwbouwprojecten. Alles moest wijken voor de megalomane nieuwbouwambities van het toenmalige bestuur, waarvan leraren en studenten de dupe werden. Oorspronkelijk wilde ROC Leiden 46 miljoen euro uittrekken voor de vervanging van twintig verouderde panden door een nieuw pand. Uiteindelijk liet de mbo-instelling voor 223 miljoen euro twee panden realiseren die uiteindelijk niet geschikt bleken voor goed onderwijs.

Hoe dit zo kon gebeuren? Het toenmalige bestuur omringde zich vooral met ja-knikkers en organiseerde geen effectieve tegenspraak.

Tijd dus…

View original post 93 woorden meer

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s