Tegenkracht

Hoe borg je als Raad van Bestuur en Raad van Toezicht professionele tegenkracht in je organisatie? Na de vele misstanden in zorg, onderwijs en woningbouw waar bestuurders faalden en toezichthouders tekortschoten, is dat volgens mij één van de cruciale vragen die beantwoord moeten worden door bestuurders en toezichthouders zelf.

De voorbeelden waar het mis ging zijn bekend: Onlangs nog werd helder dat het voormalig bestuur van ROC Leiden onverantwoord en verwijtbaar heeft gehandeld bij twee nieuwbouwprojecten. Alles moest wijken voor de megalomane nieuwbouwambities van het toenmalige bestuur, waarvan leraren en studenten de dupe werden. Oorspronkelijk wilde ROC Leiden 46 miljoen euro uittrekken voor de vervanging van twintig verouderde panden door een nieuw pand. Uiteindelijk liet de mbo-instelling voor 223 miljoen euro twee panden realiseren die uiteindelijk niet geschikt bleken voor goed onderwijs.

Hoe dit zo kon gebeuren? Het toenmalige bestuur omringde zich vooral met ja-knikkers en organiseerde geen effectieve tegenspraak.

Tijd dus voor nieuw bloed. Dat betekent niet alleen vissen in de vertrouwde bestuurderspool maar durven kiezen voor diversiteit, ruimte maken voor outsiders met een frisse blik, met maatschappelijke betrokkenheid en een goed moreel kompas. Die echt tegengas bieden als er tonnen betaald worden aan oud-bestuurders die onduidelijke adviezen geven.

Kies in de zorg en het onderwijs voor toezichthouders die willen bijdragen aan een samenleving waarin mensen optimaal mee mogen doen. Goed onderwijs en goede zorg zijn essentieel om te kunnen participeren. Dus verdienen onderwijs en zorg nieuw toezicht van mensen met een scherpe blik.

 

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

2 reacties op Tegenkracht

 1. Conradi, G. (Gabie) zegt:

  Dag Tilly,

  Mooie blog… kansen dus voor cliëntenraden om zich sterk te maken en de kritische vragen te stellen die nodig zijn.
  Wat uiteraard een Raad van Toezicht en een Raad van Bestuur niet ontslaat van eigen verantwoordelijkheid.

  ZBB wil cliëntenraden hierin graag ondersteunen.

  Groet Gabie

  Like

 2. Dit is op tilly van uffelen herblogden reageerde:

  Tijd voor tegenkracht in Toezicht

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s