Gewoon knokken voor je leven

Voor de bijlage Het Brein van de Pulse Media Group sprak ik met Nik van Hoogstraten. Hij is 26 jaar en heeft niet-aangeboren hersenletsel door een hersenvliesontsteking die hij kreeg als peuter.

Begin dit jaar maakte Nik duidelijk dat hij het zat is aan de kant te moeten staan en stuurde zijn sollicitatiebrief naar de gemeente Den Bosch, vier ministeries en diverse media. Maar het UWV en werkgevers zien vooral zijn hersenletsel, epilepsie en dyslexie. Ondanks zijn acties is er nog steeds geen werkgever die het aandurft hem in dienst te nemen.

Wel reist hij sinds begin dit jaar regelmatig Den Haag voor overleg met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken). Die was na een dubbelinterview met haar zo onder de indruk dat hij aan mocht schuiven bij haar klankbordgroep Wajong. ‘’Onbetaald, dat wel.’’

Onlangs liet hij zich herkeuren ‘’Mijn eerste keuring kreeg ik op mijn achttiende. Daarin stond dat ik zwakzinnig ben en dat vind ik vervelend. Dat ben ik niet.”  Een van de conclusies van de herkeuring: Nik van Hoogstraten kan niet met het openbaar vervoer reizen. Boos zegt hij: “Ik ga nota bene met het openbaar vervoer naar de klankbordgroep van de staatssecretaris. Maar het UWV redeneert: hij kan minder goed lezen; op het station moet je snel kunnen lezen. Dat kan Nik niet, dus kan hij niet zelfstandig reizen.

Maar Nik zit niet stil. ”Ik geef nu bijna continu presentaties als ambassadeur van mensen met een arbeidsbeperking omdat ik weet hoe moeilijk het is.’’ In juli heeft hij met een bestuur de stichting Raket opgezet. Doel is verhalen van jongeren zoals hij zelf zichtbaar te maken en aan werkgevers te laten zien dat mensen met een beperking echt wat kunnen. ‘’Zie het als een lanceerplatform. Op de website komen profielen van mensen waarin hun capaciteiten benadrukt worden. Niet de afvinklijstjes van het UWV. Wij labelen niet maar geven de ruimte en laten iedereen stralen vanaf ons platform.”

 

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gewoon knokken voor je leven

  1. Dit is op tilly van uffelen herblogden reageerde:

    Vandaag overleg met Hersenstichting Nederland om te brainstormen over breed project voor jongeren met hersenletsel. Zo nodig, blijkt ook uit het verhaal van Nik van Hoogstraten

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s