Zorg voor onze jeugd en doe dat samen

Jongeren in de Jeugd-GGZ: depressief, boos, angstig, suïcidaal. De kranten staan vol met verhalen over verwarde mensen die voor overlast zorgen en soms akelige dingen doen. Deze incidenten komen voor omdat er te veel bezuinigd wordt op de geestelijke gezondheidszorg, zegt de GGZ. Ten dele waar. Maar de oplossing ligt niet alleen daar. Het begint veel eerder. Zorg voor jeugdigen die psychisch kwetsbaar zijn! En doe dat sámen, als gemeenschap.

Als normaal begaafde jongeren met ernstige psychische problemen uitvallen op school – dat zijn er enige tientallen per jaar in een stad als Den Bosch, is er nauwelijks gespecialiseerde dagbesteding. Als ze uitbehandeld zijn bij een jeugdinstelling als Herlaarhof of het Leo Kannerhuis en nog niet toe zijn aan school of werk, is er zelden een passend vervolg-traject. Ik vind dat een vorm van geldverspilling, want een succesvolle behandeling wordt op deze manier tenietgedaan.

Radeloos is de moeder van de zoon die anderhalf jaar intern behandeld is bij het Leo Kannerhuis. Hij is klaar daar, maar zit nu thuis, zonder dagbesteding, begeleiding of uitzicht op vervolgonderwijs. Twee ouders willen, na wéér een psychose van hun kind, even op adem komen, maar hun logeeropvang is weg bezuinigd. En dat terwijl bekend is dat de zwaarst belaste mantelzorgers in de GGZ te vinden zijn. Een andere autistische jongeman, die wél een goede plek en begeleiding heeft, moet daar wellicht weg omdat zijn zorgaanbieder geen 18-plussers mag begeleiden. We zouden toch ontschotten? De kinderombudsman maakt zich terecht zorgen over het ontbreken van goede jeudzorg voor 18-plussers. Maatwerktrajecten voor psychisch kwetsbare jongeren ontbreken op het MBO en het HBO. Geen wonder dat de grootste groep arbeidsongeschikten uit deze groep komt.

Ik ken tientallen ouders die willen dat hun kind een beschermde woonplek krijgt, niet op een instellingsterrein, maar gewoon in een wijk. Het duurt jaren om als ouders zoiets van de grond te krijgen. Als goede maatwerkvoorzieningen blijven ontbreken, groeit de kans op crises. Voor de jongeren die dat overkomt zeer schadelijk. Voor de samenleving uiteindelijk veel duurder. Het rijk heeft taken naar gemeenten gebracht om de zorg voor kwetsbare mensen en kinderen lokaal te organiseren. Hier ligt een kans voor de gemeente om met innovatieve zorgaanbieders, betrokken ouders, vrijwilligers, jeugd-ggz en onderwijs een zorgzaam netwerk neer te zetten. Dat hoeft geen miljoenen te kosten, wel lef om de nek uit te steken.

Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zorg voor onze jeugd en doe dat samen

  1. patkro zegt:

    hoi, mijn zoon zit nu in een dagkliniek, is van 2 scholen afgestuurd en thuis komen te zitten. Bovengemiddeld iq, ADHD, geen agressie maar vraagt bijna een op een zelfs met medicatie. Geen school durft t aan omdat instelling zegt so onderwijs….enigste so in omgeving zit in Haarlem, willen we hem niet heenbrengen. Nu dilemma dus en t ziet ernaar uit dat hij wederom in de toekomst thuis komt te zitten. Dus ik hou je blogs graag in de gaten ;-), daarnaast ben ik in inmiddels zover om de media op te zoeken om deze grote groeiende groep ( tussen wal/schip kids) proberen te helpen, het probleem is veel groter dan het ‘geweldige’ passend onderwijs zelf doet voorkomen in de media helaas. Succes met schrijven!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s